Bechamelsaus, een lekkere saus voor bij de snack. De bijnaam van de bechamelsaus is de witte saus. Deze saus is wordt in vele keukens benoemd en gebruikt als de echte basissaus in Nederland. In de Italiaanse keuken en de Franse keuken is de saus erg populair geworden door verschillende recepten. Na 1998 is de saus ook in Azië bekend geworden door vele recepten die uit verschillende landen komen. Veel toeristen die naar Azië vertrekken nemen veel cultuur en recepten mee. De bechamelsaus wordt voornamelijk ingezet bij echte recepten met groente en gezonde voeding.

bechamelsaus

Geschiedenis

De eerste keer dat het beroemde bechamelsaus gemaakt is is al weer heel lang geleden. 1651 in Frankrijk is het allemaal begonnen in een heel klein dorpje genaamd La Varrena. De kok van de beroemde Lodewijk XIV heeft de opdracht gegeven om iets speciaals te bedenken. Ze hadden een speciale afspraak met wat grote leiders van diverse provincies in Frankrijk. Lodewijk gaf de opdracht om een goed te experimenteren met de saus en eens uniek uit de hoek te komen. Volgens de kok van Lodewijk was het lastig om iets te maken wat nog niet eerder bestond ze wisten tevens in die tijd nog niet wat gezond en wat slecht voor je was. De kok van Lodewijk staat erom bekend dat hij dagen en nachten lang zijn loyaliteit kon meedragen aan het experimenteren op de opdrachten van zijn baas. Na lang werk had de kok van Lodewijk geluk en had hij zijn geluk letterlijk beproeft. Hij had een hele goede witte saus gemaakt en iedereen vond het geweldig in de stad. Na dit succes is het uiteindelijk voor veel mensen beschikbaar geworden en uitgeroeid tot een wereldwijd succes. De saus is heeft de naam gekregen van de beroemde kok van Lodewijk namelijk Louis Bechameli.

Bereiding

De bereiding van de bechamelsaus verreisd veel aandacht en bepaalde zorg om het lekker te maken. De basis begint allemaal bij de bloem en boter. Voor de boter is het belangrijk om het eerst goed te verwarmen zodat het verhit wordt. Hierdoor ontstaat een zo gezegde roux. De roux is blank en kan soms een lichte bruine tint hebben. De vraag die men altijd hier over stelt is of dit invloed heeft op de kleur van het eindresultaat. Het antwoord is nee. De kleur heeft geen invloed en maakt zichzelf. Voeg daarna peper en het zout toe. Laat het vervolgens even intrekken. Roer aan het eind even goed en warm het op, de saus is nu klaar voor gebruik!

Culturen

Bij deze saus is het ook weer anders in elk land waarvoor het gebruikt wordt. Kijk bijvoorbeeld naar Nederland hier wordt het voornamelijk gebruikt als lekkere saus bij de groente en speciale voeding. In Frankrijk wordt het bijvoorbeeld gebruikt op planten en soorten fruit. In Azië is het ook populair geworden, men gebruikt het tot op het heden voor Aziatische recepten.

Conclusie

De lekkere saus erg populair dus. De saus wordt in verschillende culturen gebruikt en dus populair in vele regio's. Het bereiden verreisd wat tijd, maar uiteindelijk heb je wel een van de lekkerste sauzen als het gaat om groente.