Mayonaise wie kent het niet. De meest bekendste saus voor snacks en razend populair in Europa. De saus is ontstaan uit aioli en later uitgegroeid tot mayonaise. Het gebruik verschilt echter per land. Zoals we allemaal weten is mayonaise een stabiel, witte en zachte saus en onwijs lekker voor verschillend en gefrituurd eten.

Ontstaan

Mayonaise bestaat sinds een lange tijd in Nederland. Men vind het erg lekker en het blijkt steeds beter te gaan met de welbekende saus. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan en waar komt het vandaan?

mayonaise

Men kent de aioli als de vroegere mayonaise. Vroeger werd het inderdaad gebruikt voor dezelfde doeleinden. Aioli is ontstaan in de Romeinse tijd waarbij de ridders en de Romeinen altijd lekker een snack pakte met de saus. Het begon in de haven van Mao waar een culinair zijn gerechten aan het maken was. later na wat vloeibare experimenten had hij het resultaat om aioli te kunnen maken. Eigenlijk moeten we de Spanjaarden dus erg dankbaar zijn omdat hun het hebben ontworpen. Tijdens de oorlog tussen de Fransen en de Engelsen is het recept in Fransen handen gevallen en is het een soort van bewerkt in het eigen land. Later is deze saus zo bekend geworden dat het is uitgegroeid tot onze bekende mayonaise.

Gebruik

Zoals al verteld werd in de inleiding is het verschil van gebruik verschillend per land. In Nederland en België is mayonaise enorm bekend voor bij het eten van gefrituurd voedsel. In Rusland is mayonaise heel bekend als saladebedekking en broodbeleg. Volgens onderzoeken is gebleken dat een gemiddelde Rus zo'n 2.5 kg mayonaise eet in een jaar. Dat is heel veel vergeleken met de Nederlander die staat op 1.8 kg mayonaise per jaar. In Japan wordt mayonaise vooral gebruikt als topping bij het eten van pizza en taart.

Ingrediënten

De ingrediënten voor het maken van mayonaise bedragen het volgende:

  • Eidooier.
  • Olie.

Dit zijn de 2 vaste ingrediënten die nodig zijn om mayonaise te maken. Eventueel kan je kiezen voor een bij ingrediënt, bijvoorbeeld:

  • Citroen of azijn sap.
  • Mosterd.
  • Speciale suikers, vooral aan te raden in landen zoals België en Groot Brittannië.
  • peper, zout of kruiden.

Conclusie

Mayonaise een heerlijke saus dus, en best nog interessant om te weten waarvoor het allemaal gebruikt wordt. In verschillende landen voor verschillende functies. De ingrediënten om mayonaise zijn heel makkelijk te halen het zijn standaard huis dingetjes. Voor de bereiding is wel wat tijd vereist. Mayonaise komt dus eigenlijk uit Spanje waar het is ontstaan en voor het eerst is bewerkt. Later dus gestolen van de Fransen en nog meer bewerkt voor diverse doeleinden. Na dat de oorlog voorbij was kon iedereen genieten van het heerlijke recept en konden we in alle rust zelf aan de slag met de saus om nog meer uitbreidingen en lekkernijen ervan te maken. In Nederland is mayonaise nog steeds razend populair en staat het op 1.8 kg mayonaise gemiddeld per Nederlander. In Europa zijn we nog steeds bezig om het te importeren en het exporteren van ingrediënten over mayonaise. Aldus Mayonaise.