Frietsaus

Frietsaus is een Nederlandse saus voor meestal Franse frietjes, die in het hele land wordt geserveerd bij Frans frietjes. Het lijkt op mayonaise, maar met meer vet is het dunner en meestal is het zoeter dan mayonaise. Hoewel het gebaseerd is op dezelfde basisingrediënten. Het wordt ook vaak verkocht in flessen in ketchup-achtige stijl in plaats van in potten, omdat het een kleverige textuur heeft. Mayonaise in Nederland is volgens de Warenwet van 1998 verplicht om 705 vet en 5% eigeel te bevatten totdat het mayonaise kan worden genoemd.

De Nederlanders maken verschillende speciale soorten frietsaus, waaronder een met een extra vleugje dille die bekend staat als American Frietsaus. Ondanks de uiterst verwarrende titel heeft deze saus helemaal geen verband te houden met de Amerikaanse keuken en lijkt het in Nederland te zijn ontstaan. Het is mogelijk dat de saus oorspronkelijk is gemaakt door McDonald’s voor Nederlandse McDonald’s en daarom zijn naam te danken heeft aan het bedrijf met de Amerikaanse keuken.

Ingrediënten

  • 2 eierdooiers
  • 1 kopje zonnebloemolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 eetlepel dijonmosterd
  • Een beetje mosterd
  • Groene bieslook
  • Water
  • Suiker
  • Maïzena
Instructies
  1. Gebruik een staafmixer om de mayo te maken. Voeg de zonnebloemolie, citroensap, mosterd en zout toe aan het eigeel.
  2. Trek de staafmixer langzaam omhoog en voila, je hebt jezelf een zelfgemaakte mayo gemaakt. Aanrader is het toevoegen van bieslook en knoflook.
  3. Als je een licthere saus zoals frietsaus wilt, kun je langzaam water roeren. Het kan dan ontmengen als het blijf staan, daarom voegen fabrieken meer emulgatoren of zelfs verdikkingsmiddelen zoals zetmeel toe en voeg suiker toen tot hoeveel jij vindt dat nodig is.

Joppiesaus

Joppiesaus is een Nederlandse saus. Het is een koude, gele saus die verkrijgbaar is in fastfoodrestaurants en supermarkten in heel Nederland en België. De saus wordt meestal gegeten met friet, hamburgers of andere snacks. Joppiesaus werd ontdekt door de eigenaar van een snackbar in Glanerbrug, die zelf de bijnaam Joppie kreeg. In het begin van de jaren 2000 werd de saus populairder. Joppiesaus is gebaseerd op plantaardige olie, water en een emulgator. Het bevat ook ui en currypoeder. Het orginele recept wordt geheim gehouden, maar op internet is er paar recepten te vinden die de oorspronkelijke smaak heeft. Joppiesaus wordt gemaakt door Elite Salades & Snacks in de stad Neede. Dit bedrijf heeft het originele recept gekocht van de snackbar in Glanerbrug en zijn de wettelijke eigenaren van de merknaam Joppiesaus In februari 2011 introduceerde Lay’s een smaak van chips genaamd Patatje Joppie. Het was de winnaar van een wedstrijd genaamd Maak je Smaak.

Ingrediënten
  • 1,5 kopje fijngesneden uien
  • 1 kopje mayo
  • ¼ kopje ketchup
  • 1 theelepel azijn
  • ½ theelepel mosterd
  • 1,5 eetlepel currypoeder
  • Zout
  • Peper
Instructies
  1. Bak de uien in een koekenpan op middelhoog vuur tot ze doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten. Blijf een paar eetlepels water toevoegen tijdens het sauteren, zodat de uien niet branden. Laten afkoelen.
  2. Klop in een kom gesauteerde uien, mayo, ketchup, azijn, mosterd en kerriepoeder en kruid met zout en peper. Koel serveren en je kan er van genieten bij elke snack die je eet.