Wie kent het niet misschien wel een van de bekendste sauzen in Nederland, pindasaus. Nederland staat erom bekend dat het hele lekkere pindasaus maakt. Maar waar komt het nou eigenlijk vandaan? Pindasaus is ontstaan in Indonesië, de mensen daar waren rijk aan grondstoffen en maakte zichzelf rijk aan voeding. Landen eromheen staan erg in belangstelling in de grondstoffen die Indonesië. Verschillende landen willen veel handelen met Indonesië om hun voedingstoffen te handelen voor geld of eventueel een export product van het land van herkomst. In de tijd van de kolonisatie was Nederland erg aan het doorjagen om Indonesië in te nemen en de baas daar te worden en de macht te krijgen over hun producten. Tot in het heden is Nederland een van de landen waarbij het meest wordt gehandeld. Nederland is echter de kolonie kwijt maar niet de handelsgoederen.

pindasaus

Variatie

Pindasaus wordt in vele variaties gebruikt. In Nederland wordt het vooral gebruikt bij gefrituurde eenheden en aardappels. Men vindt het zelfs zo lekker dat het 54% van de keren het meer pindasaus dan mayonaise eet. In Indonesië staat het vooral bekend als handelsproduct en wordt het niet gevarieerd met eten. Men is in de regio Azië niet bezig met het consumeren van pindasaus hun zien liever dat het geëxporteerd wordt. Indonesië staat dus bekend om het handelen, ze exporteren het veel naar Nederland, Frankrijk, België, Duitsland, Oostenrijk en Engeland. In deze landen wordt het meestal gebruikt bij voedsel of als mix product.

Bereiding

Pindasaus wordt bereid met veel passie en aandacht. Het belangrijkste ingrediënt is natuurlijk de pinda's. Verder is het belangrijk dat je eerst het melk en het water met elkaar mengt in een kan. Zorg dat deze 2 ingrediënten goed worden samengevoegd met de juiste eenheid. De pinda's kunnen als laatst worden toegevoegd. Zolang je voor de goede temperatuur zorgt kan je zelf veel bewerken met de saus. Pindasaus moet vooral in de koeling blijven voordat je het opwarmt. In Nederland kiest men steeds meer voor een anders soort pindasaus, tegenwoordig krijg je steeds meer soorten pindasaus de een is bijvoorbeeld met chili kruiden erbij en de ander is bijvoorbeeld met extra of ander soort noten. Voor deze bereiding kan je zelf een beetje uitvinden wat je lekker vind op je pindasaus en wat je het beste vind om erin te doen.

Voedingswaarde

De voedingswaarde van pindasaus bedraagt veel stoffen, het is belangrijk dat men oplet hoeveel het eet en dat je met mate de saus gebruikt en het niet overschat. 300 calorieën in de mate per 100 gram. Verder zitten er dus veel noten in en dat betekend veel vetten. Men let vaak niet op en boeit het niet veel maar wij raden aan om zeker even te kijken naar wat er in de pindasaus zit want in sommige soorten zitten er gemixte producten waarvan teveel niet goed is.

Conclusie

Pindasaus een hele lekkere en populaire saus dus. Er worden veel variaties toegepast en is heel belangrijk in de handel. Omdat men steeds meer wil handelen in grondstoffen wordt het ook steeds ietsjes duurder. De bereiding is in verschillende variaties te doen en makkelijk te maken. Sommige pindasaus soorten bevatten veel stoffen waarvoor je even moet opletten. Maar verder kan je lekker genieten.